Tekniikan Akateemiset TEK on diplomi-insinöörien ja vastaavan yliopistokoulutuksen saaneiden etu- ja palvelujärjestö. TEK on vahva toimija työmarkkinoilla sekä koulutus- ja teknologiapolitiikassa. Sen toiminta-ajatuksena on tukea jäsentä työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. TEKin vaikuttamisalueita ovat työmarkkinat, koulutus, tekniikka, innovaatiot ja yhteiskunta. TEK kuuluu Akavaan (korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö) ja on yksi sen suurimmista jäsenjärjestöistä. TEK koostuu noin 72 000 jäsenestä, joista reilut 20 000 on teekkareita ja matemaattis-luonnontieteellisten alojen opiskelijoita.

Opiskelijajäsenyys on ilmainen

No miksi sitten liittyä TEKiin? Ainakin siksi, että se on ILMAISTA. Liittyminen on todella helppoa; tee se täällä! Saat siis monia etuja ilmaiseksi opiskeluaikanasi eikä se velvoita liittymään myöhemmin varsinaiseksi jäseneksi. Jäsenillä on käytössään kattavat TEKin tarjoamat palvrlut liittyen työnhakuun, työelämään sekä työttömyysturvaan.

HUOM! Myös useamman liiton samanaikainen jäsenyys on mahdollista. Mikäli kuulut jo johonkin jäsenjärjestöön, on TEKin yhtäaikainen jäsenyys täysin mahdollista. Päätöksen hetki siitä oikeastaan koittaa vasta valmistumisen yhteydessä. Pellettiläiset voivat liittyä myös kerralla sekä TEKiin että RILin jäseniksi. Sen voi tehdä helposti täällä

Jäsenedut

TEK tukee jäseniään ammattiuran kaikissa vaiheissa, aina fuksista eläkeikään! Jo opiskeluaikana TEK on näkyvästi mukana kampuksilla ja tukee teekkarikulttuuria aina jäynäämisestä, sitsien kautta uraohjaustapahtumiin.

TEKin opiskelijajäsenenä saat käyttöösi muun muassa seuraavat palvelut:

 • TEK Työkirja: loistavia vinkkejä työnhakuun, mm. CV- ja hakemusmalleja.
 • Haastis-sovellus, jonka avulla voi valmistautua mm. työhaastatteluun.
 • Työsuhde- ja palkkaneuvontaa: palkkasuositukset ja palkkanosturi omaan osaamiseen perustuen
 • Rekrytointi-, ura- ja kansainvälistymispalveluita: mm. CV-klinikat
 • Vakuutusturvaa työttömyyden ja työsuhteeseen liittyvien riskien varalta
 • Lakipalvelut
 • TEK-Lounge kampuksella
 • KOKO-kassa
 • TEK Mobile -sovellus, josta löydät tärkeimmät palvelut
 • TEK-lehti 5 kertaa vuodessa
 • Tekniikka & Talous -lehden ja Talouselämää-lehden digiversiot
 • Muita etuja ja alennuksia memberplus.fi-jäsenportaalista liittyen harrastuksiin, matkustamiseen, vakuutuksiin ja niin edelleen...

Katso lisää opiskelijan jäseneduista täältä!

TEKrekry

TEKrekry on tekkiläisten yhteisö ja oiva kanava piilotyöpaikkojen löytämiseen LinkedInissä. TEKrekryn avulla löydät tekniikan akateemisen työpaikat, kohtaat työnantajat ja rekrytointiyritykset, sekä saat muun muassa vinkkejä työnhakuun! Ryhmään on mahdollista kirjautua sekä liittyä Facebook/LinkedIn -tunnuksilla.

TEKrekryn lisäksi TEK tarjoaa myös monia muita urapalveluja. Niitä ovat muun muassa Tunnista ja sanoita osaamisesi -verkkovalmennus, esiintymisvalmennus ja CV-klinikka. Lue lisää urapalveluista täältä!

TEK-Lounge

LUTilta löytyy TEKin jäsenille ikioma TEK-Lounge, jossa voi köydä viettämässä kahvitaukoa tai etätyöpäivää sekä muuten vain hengailla kavereiden kanssa. TEK-Loungen löydöt tilasta 1327 (LUTin 1. rakennusvaihe, 3. kerros, pääkäytävän lähellä Street Café:ta vastapäätä). Lounge on avoinna kaikille arkisin klo 8-16 ja täällä tekkiläisten olohuoneessa voit vapaasti keittää kahvit, napata kaapista mukin ja istua alas vaikka luentojen välissä.

TEKin jäsenet voivat myös varata Loungea maksutta käyttöönsä erilaisiin tapahtumiin muutamaksi tunniksi varauskalenterin kautta. Pidemmät varaukset ja varaukset viikonloppuaikaan onnistuvat ottamalla yhteyttä alueasiamieheen. TEK-Loungesta löytyy myös TEKin Lappeenrannan aluetoimista, jossa useimmiten tavoittaa TEKin alueasiamiehen.

Katso lisää TEK-Loungesta täältä!

Edunvalvonta

TEK valvoo niin valmistuneiden kuin opiskelijajäseniensä etuja. Suomalainen työelämä perustuu vahvasti sopimiseen, ja jotta kaikkea ei tarvitsisi sopia yksin, TEK edustaa jäseniään muun muassa työehtosopimusneuvotteluissa. Esimerkiksi lomarahat, palkalliset vanhempainvapaat ja sairasajan palkka eivät ole määritelty laissa, vaan niiden ehdot on neuvoteltu työehtosopimukseen.

Opiskelijoita eniten koskettavat harjoittelupalkkasopimukset sekä aloituspalkkasuositus. Kun mietit, miten paljon siitä kesätyöstä sitten tulisi saada palkkaa, voit tsekata TEKin suosituksen täältä. Myös omaan kokemukseen pohjautuva palkkanosturi helpottaa oman osaamisen ja kokemuksen arvottamista. TEK tarjoaa jäsenilleen myös palkkatilastoja suoraan tehtävänimikkeisiin pohjautuen ja suosituksia palkkoihin ulkomailla työskennellessä.

TEK tarjoaa myös lakipalveluita, joten jos esimerkiksi kesätöiden työsopimuksessa on epäselviä kohtia, voi sopimuksen helposti tarkistuttaa TEKin lakimiehellä. Lisää TEKin edunvalvonnasrta voit lukea täältä.

KOKO-kassa

Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa eli KOKO-kassa turvaa selustasi hankalassa työmarkkinatilanteessa; heti valmistumisen jälkeen tai suhdannevaihtelujen jälkimainingeissa. TEKin jäsenet voivat liittyä siis KOKO-kassaan, joka turvaa toimeentulosi, jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan. Kanssan jäsenenä saat ansiosidonnaista päivärahaa.

KOKO-kassan jäsenmaksu on 66 € vuonna 2020. Kassaan voit liittyä ollessasi palkkatyössä, eli tarvitset siis liittymishetkellä voimassaolevan työsopimuksen. Työ voi olla toistaiseksi voimassa oleva, määräaikainen tai osa-aikainen, joten liittyminen onnistuu myös opiskeluaikana kesätyötä tai osa-aikatyötä tehdessä. Liittymisedellytyksenä on, että täytät jäsenyys- sekä työssäoloehdon. Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan saamiseksi sinun tulee olla ollut KOKO-kassan jäsen vähintään 26 viikkoa sekä töissä jäsenyysaikana vähintään 26 kalenteriviikkoa, jolloin työaika on ollut vähintään 18 tuntia/kalenteriviikko. Lisää jäsen- ja työoloehdoista voit lukea täältä.

TEKin jäsenenä liity KOKO-kassaan seuraavasti:

 1. Kirjaudu sisään TEKin jäsenportaaliin. Löytyy myös: tek.fi --> oma.tek.fi
 2. Päivitä työsuhteesi ajan tasalle jäsenportaaliin kohdassa Omat tiedot --> Näytä/päivitä.
  1. Kohta Nykyinen työsuhde --> Lisää uusi.
  2. Palaa etusivulle.
 3. Liity työttömyyskassaan kohdassa Palvelusi --> Näytä/Päivitä..
 4. Kohta Työttömyyskassa --> Lisää.

HUOM! Useamman työttömyyskassan jäsenyys ei ole mahdollista. Mikäli olet jo jonkun kassan jäsen ja haluat siirtyö KOKO-kassan jäseneksi, niin eroa ensin aiemmasta kassastasi.

Mikäli sinulla on kysyttävää KOKO-kassasta, lue lisää täältä tai ota yhteyttä Pelletin KYHiin!

FAQ

Kysymys: Voiko olla useammassa liitossa samanaikaisesti jäsenenä?
Vastaus: Kyllä voi. Joillakin liitoilla, kuten RIL on olemassa TEK:n kanssa jopa yhteisjäsenyysmahdollisuus. Esimerkiksi voit olla Insinööriliitossa jo valmistuneena vuosimaksujäsenenä ja yhtöä aikaa TEKissä opiskelijajäsenenä. Työttömyyskassassa ei kuitenkaan voi olla jäsenenä kuin yhdessä kerrallaan.

K: Voiko toisen korkeakoulututkinnon suorittaja olla jäsenenä TEKissä (esim. työelämässä oleva FM tai insinööri)?
V: Kyllä voi. Katso edellinen kysymys.

K: Voiko vaihtaa jostain toisesta liitosta TEKiin menettämättä kerääntyneitä etuuksia esim. työttömyyskassan suhteen?
V: Voi vaihtaa. Työttömyyskassaa voi vaihtaa niin, että jo kertyneet etuudet säilyvät. Kassan vaihtamiseen on kuitenkin olemassa tarkat toimet ja ohjeet, joten jos tällainen tapaus tulee eteen, kannattaa neuvoa ottamaan yhteyttä Alueasiamieheen.

K: Onko koululla jatko-opiskelijoille olevaa TEKin edunvalvontaa?
V: Kyllä on. Yhteyttä voi ottaa lappeen Rantojen TYKKIin eli TEKin Opiskelijayhdyshenkilöön. Valmistuneet DI:t
”joutuvat” kuitenkin maksamaan normaalin vuosijäsenen jäsenmaksun, vaikka
olisivatkin jatko-opiskelijoita. Tällöin heillä on kuitenkin käytössään vuosijäsenille enemmän tarkoitetut palvelut, esimerkiksi urapalvelut.

K: Miten lehtitilaukset voi peruuttaa?
V: Esimerkiksi kirjautumalla TEKin jäsenportaaliin. Portaalissa kohta Palvelusi --> Näytä/Päivitä --> Palvelut --> Lopeta tilaus.

K: Onko TEK oikea liitto myös tutkijan ammatissa toimiville?
V: Kyllä on. TEK tarjoaa myös tutkijatehtävissä toimiville samat palvelut kuin perinteisen teollisuuden parissa toimiville DI:lle.

K: Mitä teen, ellen vieläkään löytänyt vastausta kysymyksiini?
V: Ota yhteyttä Pelletin TEK-kiltayhdyshenkilöön!

Lisää tietoa TEKistä ja sen palveluista saat TEKin nettisivuilta ja Pelletin TEK-kiltayhdyshenkilöltä eli KYHiltä!

TEKin yhteystiedot Lappeenrannassa

Pelletin KYH eli TEK-kiltayhdyshenkilö:

Suvi-Tuuli Ryhänen

suvi-tuuli.ryhanen@student.lut.fi

Lappeen Rantojen TYKKI eli TEKin Opiskelijayhdyshenkilö:

Miko Kuokkanen

miko.kuokkanen@tek.fi

Lappeenrannan aluetoimisto:

Alueasiamies

Saku Laapio

saku.laapio@tek.fi

TEK-Lounge, Yliopistonkatu 34, 53850 Lappeenranta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joojoo tiedetään, että tässä ollaan teekkareita ja työllistymismahdollisuudet ovat hyvät, mutta jos koet edes kuukauden kitkatyöttömyyttä esimerkiksi heti valmistuttuasi tai työpaikan vaihdon välissäm niin KOKO-kassa turvaa toimeentulosi rutkasti paremmin kuin KELA. Mieti nyt, KOKOn ansiosidonnainen päiväraha n. 1450 €/kk (2500 €/kk aiemmilla tuloilla) vs. KELAn työttömyystuki 700 €/kk. Ja samalla monen-monen vuoden jäsenmaksut on kuukaudessa takaisin kuitattu!