Kesätyöesittelyjä 2021
Kysyimme viideltä eri vuosikurssin opiskelijalta heidän kesätyöpaikoistaan. Emmi, Julia, Kerli, Ella ja Vertti kertoivat kesätöistään Pelletin Snapchatissä ja täältä pääset lukemaan heidän vastauksia ja ajatuksia töistään. Kesätöitä löytyykin laidasta laitaan ja tämä artikkeli antaa käsitystä siitä minkälaisiin työtehtäviin ymteläinen voi päätyä opiskelun aikana kesätöihin sekä minkälaisia uramahdollisuuksia tulevaisuus voi tuoda!
Emmi
Vuosikurssi 2020
Stora Enso, Anjalassa
Miten sain työpaikan?
Sain työpaikan serkun kautta, joka suositteli minuu tonne tehtaalle ja sitte tein kesätyöhakemuksen ja pääsin.
Mitä työ sisältää?
Työ sisältää valvomotyöskentelyä ja erilaisia manuaalisia tehtäviä kentällä.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Tyypillinen työpäivä on 12h, joka alkaa aina aloituskahvilla 😀 ja me leikataan pituusleikkurilla asiakkaiden tilaamia paperirullia.
Oletko viihtynyt työpaikallasi?
Olen viihtynyt työpaikalla tosi hyvin, tähän mennessä paras kesätyöpaikka.
Kivointa/haastavinta työssä?
Kivointa työpaikalla on mukavat työkaverit ja se että työ on suhteellisen rentoa. Haastavinta on ollut uuden oppiminen ja kaikkien asioiden muistaminen sekä yövuoroissa hereillä pysyminen.
Kiva fakta työstäni:
Anjalan paperitehdas on pian Suomen ainut Stora Enson paperitehdas.
Julia
vuosikurssi 2019
Etelä-Karjalan jätehuolto
Miten sait työpaikan?
Työpaikasta ilmoitettiin Pellepostissa sekä Johdatus ympäristötekniikan opiskeluun-kurssilla. Lähetin hakemuksen ja kävin haastattelussa, jonka jälkeen minulle tarjottiin työpaikkaa.
Mitä työ sisältää?
Tärkein työtehtäväni on tulevien ja lähtevien jätekuormien punnitseminen ja tietojen kirjaaminen järjestelmään. Vaa’alla pitää tietää kaikki mitä meillä Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen alueella tapahtuu. Työhön kuuluu myös asiakaspalvelua.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Työpäivän aikana suurin osa ajastani menee kuormien punnitsemiseen ja asiakkaiden auttamiseen puhelimitse. Työpäiväni menee suurimmaksi osaksi rutiinilla, mutta päivittäin tulee vastaan myös uusia tilanteita, joista saa oppia aina jotakin uutta.
Oletko viihtynyt työpaikalla?
Olen viihtynyt työpaikalla. Työkaverit ja asiakkaat ovat mukavia. Työ on mielenkiintoista eikä stressaa.
Kivointa/haastavinta työssä?
Kivointa sekä haastavinta työssä ovat uudet tilanteet, joihin ei välttämättä heti tiedä ratkaisua. Ne tuo työhön mukavaa vaihtelua. Joku kiva fakta työstäsi mitä muut ei ehkä tiedä Meillä Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa tuotetaan BIG-biokaasua eteläkarjalaisista biojätteistä ja lietteistä, ja työssä onkin oppinut paljon biokaasun tuotannosta
Kerli
Vuosikurssi 2018
AFRY Future Stars, Solar Power and New Energy Systems
Miten sait työpaikan?
Future Stars ohjelman haku alkoi siis tosi aikaisin, olikohan se siinä marraskuun alkupuolella kun näin afryn sivuilla ensimmäisen kerran tästä ohjelmasta ja mä sitten hain pariin Future Stars ohjelma kohteeseen. Mä pääsin sitten kahteen haastatteluun siinä joulukuun-tammikuun paikkeilla ja sitten sain tammikuussa soiton, että mulle olisi työpaikka tarjolla tuuli- ja aurinkovoiman puolella. Mä aloitin työt sitten huhtikuun puolessa välissä.
Mitä työ sisältää?
Mun työ siis on aika monipuolista, ja konsulttiyhtiönä työ riippuu paljon mitä projekteja juuri tällä hetkellä on. Mutta enimmäkseen olen nyt tehnyt tuulivoimaloiden esiselvityksiä, johon kuuluu esim. välkeanalyysejä, selvityksiä alueesta, luvitusprosessista sekä alueiden karttojen tekemisestä ja ihan raportin ja tarjouksien tekemistä. Lyhyesti selitettynä asiakas ottaa meihin yhteyttä ja sanovat vaikka että he haluavat tuulivoimaloita näille ja näille alueille, niin me tehdään esiselvitystä mitä haasteita siellä alueella voisi olla esim onko ne metsähallituksen alueita, onko siellä luonnonpuistoja jne. Sekä mä teen myös erilaisia karttoja näistä alueista, kuten kallio- ja maaperä karttoja.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Mun työpäivä siis vaihtelee paljon just sen mukaan mitä projekteja just nyt on käynnissä, ja usein mulla on enemmän kun yksi projekti. Meillä on siis myös liukuvat työajat eli mä voin tulla siinä 7-9 aikoihin töihin ja mulla on myös tuntityö palkka niin mä teen yleensä 7,5 h työpäiviä , niin jos mä haluun mennä aikaisemmin kotiin niin mä voin vaan tulla aikaisemmin töihin. Mä voin myös aina tehdä etätöitä jos sille on tarvetta. Mun tyypillinen työpäivä yleensä alkaa sillä, että mä kirjoitan kaikki tärkeimmät palaverit/tehtävät ylös ja haen myös samalla itselleni kahvia. Työpäiväni sisältää aikalailla esiselvitysten, karttojen tai raporttien tekemisen parissa.
Oletko viihtynyt työpaikalla?
Olen viihtynyt työpaikalla kyllä. Meidän tuuli- ja aurinkovoiman tiimi on suhteellisen pieni (5 ihmistä mun lisäksi) ja melkein kaikki ovat tosi nuoria. Meillä oli just tiimipäivä jos me käytiin frisbee golfaa ja syömässä ja näin mun tiimiläiset ensimmäisen kerran, kun he kaikki asuvat eri paikkakunnilla. AFRYllä on siis monessa eri kaupungissa toimistoja, mikä on kätevää jos onkin joskus toisessa kaupungissa niin voi hyvin mennä silti toimistolle. Sekä on myös kiva, että AFRYllä on Lappeenrannassa toimisto että pystyi jäämään kesäksi Lappeenrantaan.
Kivointa/haastavinta työssä?
Kivointa ehdottomasti on Future Stars ohjelmaan kuuluva mentorointi, mun esimies on mun mentori ja me käydään noin kerran kuukaudessa tunnin kävelyllä tai lounaalla ja jutellaan mun tulevaisuuden suunnitelmista ja hän sitten ohjaa ja neuvoo mua, tän siis urapolkuohjelman ideana on tän ohjelman päätyttyä sulla olisi selkeä käsitys sun urapolku-suunitelmasta.
Haastavinta on ehkä kun tulee uusia projekteja niin ei tiiä yhtään mitä pitäisi tehdä ja tulee sellainen epävarma olo, että osaako. Mutta siitäkin aina selvitään kun kysytään muilta apua ja he auttavat aina mielellään.
Kiva fakta työstä:
AFRY ei enää liity mukaan uusiin hiilivoimaloihin liittyviin hankkeisiin.
Ella
Vuosikurssi 2017
LUT-yliopisto kestävyysmuutoksen laboratorio
Miten sait työpaikan?
Sain työpaikan yleisen LESin (LUT School of Energy Systems) kesätyöhaun kautta täyttämällä lomakkeen ja liittämällä mukaan vaaditut dokumentit. Jonkin ajan päästä sain sähköpostia, jossa sovittiin haastattelu. Työt tutkimusapulaisena aloitin kesäkuun alussa.
Mitä työ sisältää?
Minun hommani on pääasiallisesti muutaman kurssin materiaalien hiomista, kehittämistä ja tenttikysymysten laatimista. Syksyllä jatkan myös kurssiassistenttina. Koululla on myös muunlaisia työtehtäviä lähes laidasta laitaan.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Työpäivät ovat aika lailla sen näköisiä, millaisia niistä teen. Hommat pysyvät tiettyjen raamien sisällä, mutta vaihtelevat kuitenkin lukemisen, kirjoittamisen, tiedonhaun välillä. Työ on todella joustavaa ja pääosin teen etänä.
Oletko viihtynyt työpaikalla?
Olen viihtynyt hyvin. Edellä mainittu joustavuus ja etätyö mahdollistaa ravaamisen Lappeenrannan ja kotipaikkakunnan välillä, sekä työn ajoittamisen itselle sopiviin ajankohtiin. Minulla on myös toimistopiste ja halutessani voin tehdä fyysisesti yliopistolla töitä. Yliopistolla vallitsee mukava yhteisöllisyys.
Kivointa/haastavinta työssä?
Kivointa työssä on ennestään tutut kasvot, sekä se, että on perillä ajankohtaisista asioista vaikkapa ympäristötekniikan tutkimusalueiden osalta ja tietää konkreettisemmin, mitä kaikkea alalla puuhataan ja mistä tehdään tutkimusta.
Haastavinta on ollut aikatauluttaminen ja kurssimateriaalien kehittämisessä pohdinta siitä, että mikä on oleellista tietoa ja mikä ei.
Kiva fakta työstäni:
Koulun hommissa on rennompi ilmapiiri kuin osasin odottaa!
Vertti
vuosikurssi 2016
Neste, Porvoon jalostamo
Miten sain työpaikan?
Työilmoituksen löysin Nesteen omilta sivuilta tammikuussa. Kutsun haastatteluun sain Helmikuussa. Haastatteluja oli yksi, minkä jälkeen sain paikan. Esimieheni tiesi Risto Soukan ja oli ollut tähän yhteydessä haastatteluni jälkeen. Ilmeisesti kyseli miten opinnot sopivat työtehtävään.
Mitä työ sisältää?
Olen osana Sustainability Assessment tiimiä. Töideni pääpaino kesällä on biodiversiteetti projektissa, missä kartoitan mittareita ja työkaluja biodiversiteetin mittaamiseen Nesteen arvoketjussa. Kesän aikana pienempiä hommia (1-5pv) on ollut seuraavia: Eläinrasvan GHG päästöjen kartoitus, Raakaöljyn GHG päästöjen kartoitus, biohiilen vaikutukset maaperään, Nesteen päästövähenemien vertailukohteita, sekä WWF water risk filterin tietojen päivitys Nesteen materiaaleihin. Työ on suurelta osin kirjallisuuden tutkimista ja laskemista.
Minkälainen on tyypillinen työpäiväsi?
Etätyöpäivät sujuvat melko rutiinilla. Muutamien viikoittaisten palaverien lisäksi lähes joka päivä on myös muita palavereja tai webinaareja. Muuten työskentelen pitkälti itsenäisesti ja päätän, mitä sen hetkisistä töistä teen.
Olenko viihtynyt työpaikalla?
Etätyö on aiheuttanut omat haasteensa työympäristöön, mutta tunnen sopeutuneeni hyvin tiimiimme ja päässyt osaksi sitä. Työtehtävät ovat mielenkiintoisia ja työni tuntuu olevan tarpeellista tiimille. Hanttihommia ei siis ole tarvinnut kertaakaan tehdä. Kaiken kaikkiaan voin sanoa viihtyväni työssä J
Kivointa/ haastavinta työssä?
Kivointa työssäni on ollut sen joustavuus ja mielenkiintoiset työtehtävät. Kukaan ei ole hönkimässä niskaan tai kokoajan kyselemässä tekemisistäni. Työ on myös tarpeeksi haastavaa ja siinä on oppinut paljon uutta. Haastavinta on ollut biodiversiteetti projektin aloitus, sillä aihe ei ollut minulle ollenkaan tuttu ja sen pääsi aloittamaan täysin nollasta.
Kiva fakta työstäni:
Töitä saa duunailla Mikkonen seurana (kuten kuvassa näkyy) 😀